vineri, 6 septembrie 2013

Mediator sau judecator?

Vedem atatea situatii la televizor in care doi vecini se dau in judecata unul pe celalalt pentru o bucata de pamant, chiar si de cativa metri si poate nu le e de folos cu nimic. Sau multe alte cazuri banale care ajung in fata unui judecator pentru a fi analizate si rezolvate. Din fericire pentru toti este o cale mai amiabila de a rezolva lucrurile.

sursa foto: aici

Ce este medierea?
Medierea reprezinta o modalitate optionala pentru solutionarea unor conflicte pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate. Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului care ii sprijina pentru a obtine o solutie reciproc convenabila. Mediatorul este neutru, impartial si confidential cu cazul respectiv.
Cand se poate apela la mediere?
La mediere se poate apela inainte de a sesiza instanta. Iar in caz de reusita se va prezenta la notar pentru autentificarea acordului de mediere. Este necesara prezentarea la notarul public pentru a avea autenticitate juridica.
In cazul in care ati depus plangerea la instanta tot puteti apela la un mediator urmand sa prezentati contractul de mediere in fata judecatorului pentru suspendarea solutionarii cauzei iar in caz de reusita medierii veti prezenta acordul de mediere judecatorului pentru validare.
Obiectul medierii poate consta in:
1. In orice litigiu de natura civila;
2. In orice litigiu de natura comerciala;
3. Litigii de familie;
4. Unele litigii de natura penala. 
Ca si exemplu poate fi vatamarea corporala, amenintarea, lovirea, violenta. 
Costurile medierii
Sunt mult mai putine fata de un proces. De aceea e mai avantajos sa apelezi la un mediator decat la un judecator. De cele mai multe ori plata mediatorului se face de catre ambele parti. Dar daca veniturile sunt mici de tot, cam sub 500 de lei atunci statul va achita suma catre mediator, daca sunt mai mici de 800 de lei veti plati jumatate din pret, iar cealalta jumatate o va plati statul.
Avantajele medierii
Mediatorul va fi impartial, neutru, iar solutionarea cazului se poate face intr-un timp foarte scurt fata de judecarea unei cauze de catre instantele judiciare care sunt recunoscute pentru tergiversarea ei.
Discutiile dintre parti au loc in biroul mediatorului, departe de public, in conditii de confidentialitate. In cazul unui proces in sala de judecata poate asista oricine si eu am asistat la un moment dat la un proces strain doar pentru a vedea cum se desfasoara unul, deci nu e confidential deloc.
Solutia finala este avantajoasa pentru ambele parti implicate, nu ca in cazul unui proces in care unul sigur va iesi in pierdere. Stim cu totii acest lucru.
Si cred ca mai sunt multe alte avantaje ale medierii. Am vrut sa realizez un articol direct la subiect si usor de inteles si sper ca este asa.
Asadar mediator sau judecator?

sursa foto: aici si aici

Deci data viitoare daca aveti o problema cu un teren din cauza unei alte persoane, cu o succesiune, cu un divort sau alta problema care poate fi obiectul medierii apelati cu incredere la un mediator deoarece va va ajuta fara sa intervina asupra cazului sau sa-si impuna parerea si sa influenteze in vreun fel solutia cazului.


Bye, bye...Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru vizita si m-as bucura si de feedback-ul tau:)